3.9/5 - (26 امتیاز)

مرکز آماری Education Data Initiative در آخرین پژوهش خود، از نرخ 24.1 درصدی ترک دانشگاه در 12 ماه ابتدایی تحصیل خبر می‌دهد. آیا شما هم مایلید یکی از سازندگان این آمار باشید؟ اگر پاسختان یک «نه» قاطعانه است، این مطلب 7 تا از حیاتی‌ترین نکات قبل از ورود به دانشگاه را به شما آموزش می‌دهد.

اگرچه قبولی در دانشگاه قدم اول است، برای برداشتن قدم‌های بعدی می‌توانید روی کمک ما حساب کنید. این مقاله در کمتر از 6 دقیقه بررسی کاملی بر تمام باید و نبایدهای دانشگاه دارد تا پس از فارغ‌التحصیلی، روز اول دانشگاهتان را شرم‌آور به خاطر نیاورید!

آشنایی با محیط دانشگاه؛ روز اول دانشگاه سردرگم نمانید

بگذارید صادقانه با شما صحبت کنیم، حداقل در روزهای ابتدایی دانشجوشدن، باید سعی کنید با «راحت‌نبودن» راحت باشید! یکی از ساده‌ترین نکاتی که می‌تواند شما را از سردرگمی نجات دهد، آشنایی با فضای دانشگاه است.

در حال حاضر بیش از 2500 مرکز آموزش عالی در سراسر کشور ما وجود دارد. بیشتر این مراکز ساختمان‌های کوچک و چندکلاسه‌ای هستند که امکان سردرگم‌شدن را برای شما فراهم نمی‌کنند. با این حال اگر نتیجه سازمان سنجش شما نشان می‌دهد که در یکی از دانشگاه‌های سراسری یا آزاد بزرگ کشور قبول شده‌اید، احتمالاً کمی کار برایتان سخت‌تر خواهد شد.

خرید کتاب دانشگاهی

پیش از آنکه هر اقدامی برای ورود به دانشگاه انجام دهید، محل دقیق برگزاری کلاس‌هایتان را بشناسید. با یک مثال ساده به شما می‌گوییم که اوضاع همین ابتدای کار چقدر می‌تواند پیچیده باشد. اگر یکی از دانشجویان رشته کشاورزی هستید و نتیجه قبولی شما در کنکور سراسری، «دانشگاه تهران» را نشان می‌دهد، بهتر است سردر 50 تومانی و خیابان‌های شلوغ مرکز شهر پایتخت را فراموش کنید؛ پردیس کشاورزی دانشگاه تهران، واقع در استان کرج است!

بنابراین پیشنهاد می‌کنیم همین حالا از محل اصلی دانشکده خود مطلع شده و پیش از برگزاری کلاس‌ها (درصورت امکان) سری به محوطه دانشگاه خود بزنید. معمولاً محل برگزاری هر کلاس از طریق آموزش دانشکده به شما اطلاع داده شده یا روی بوردهای ساختمان اصلی دانشکده نصب می‌شوند. بر همین اساس، حتی اگر بتوانید چرخی در کلاس‌ها بزنید و از شکل و شمایل و محل دقیق کلاس‌های دروس این ترمتان مطلع شوید، یک-هیچ از سایر دانشجویان ورودی خود جلو خواهید افتاد.

آشنایی با فضای دانشگاه از مهم‌ترین نکات قبل از ورود به دانشگاه

آشنایی با دروس ترم اول؛ مهم‌ترین اطلاعاتی که باید بدانید

برنامه درسی خود را دریافت کرده‌اید؟ به شما تبریک می‌گوییم؛ از حالا به بعد شما رسماً یک دانشجوی نوورودی هستید. معمولا ترم اول دانشگاه، درگیر انتخاب واحد و گزینش دروس نیستید و این پروسه را آموزش دانشکده برای شما انجام می‌دهد. با این حال بهتر است دو نکته را بلافاصله پس از دریافت برنامه درسی خود، رعایت کنید.

  1. پرینت یا اسکرین‌شات برنامه هفتگی خود را در جای مطمئنی نگه دارید؛ چرا که احتمالاً بیش از یک بار به مراجعه به این برنامه نیاز خواهید داشت.
  2. از طریق آموزش یا وبسایت دانشگاه، نسبت به چارت درسی دوره تحصیلی خود آگاهی پیدا کنید. چه دروسی را باید بگذرانید؟ کدام سرفصل‌ها، پیش‌نیاز سایر دروس هستند؟ اطلاعات کافی را کسب کنید و این اطلاعات را در جای امنی نگهداری کنید.

معمولا جلسه اول یا دوم هر درس، اساتید عناوین کتب مورد نیاز را به شما معرفی می‌کنند. ممکن است در اولین مواجهه با لیست بلندبالای کتب مورد نیاز، دچار نگرانی درباره هزینه‌ها شوید. بهترین روش برای رفع این نگرانی، استفاده از کتب دست دوم یا کرایه کتب دانشگاهی است. سعی کنید تا جای ممکن با روش‌های معرفی‌شده هزینه‌ها را به حداقل برسانید تا دوره تحصیلی خود را هوشمندانه طی کنید.

کرایه کتاب دانشگاهی برای کاهش هزینه‌های تحصیل دانشجویان

یک دانشجو باید چگونه باشد؟ نوع رفتارتان را تعیین کنید

برای پاسخ به سوال «یک دانشجو باید چگونه باشد؟» یک جواب ساده و کاربردی وجود دارد؛ صبور و مهربان باشید! گذر از دوره دانش‌آموزی به دانشجویی، بدون شک با تنش و اضطراب‌های فراوان همراه است.

دکتر صنم حافظ، عصب‌شناس نیویورکی و عضو هیئت علمی دانشگاه کلمبیا درباره استرس ناشی از آشنایی با افراد جدید در ابتدای ورود به دانشگاه می‌گوید: «صبور باشید و برای شناخت دیگران وقت بگذارید. حتی اگر دچار درماندگی از یافتن دوستان جدید در دانشگاه هستید، بهتر است از افراد سمی و سواستفاده‌گر پرهیز کنید؛ تنهاییِ موقت، نسبت به معاشرت با این دسته از افراد، آسیب کم‌تری به سلامت روان شما وارد خواهد کرد!»

دکتر آرش فخر در کتاب ژنرال مذاکره می‌گوید:

«آدولف هیتلر، اتریش را فقط با مذاکره حرفه‌ای و بدون ریختن حتی یک قطره خون فتح کرد!» ما از شما نمی‌خواهیم هیتلر باشید؛ اما می‌توانید با خرید کتاب ژنرال مذاکره و مطالعه این کتاب هیجان‌انگیز، قلب افراد جدید در دانشگاه را فتح کرده و به شخصیتی تکرارنشدنی، کاریزماتیک و البته بانفوذ در میان دوستان خود، تبدیل شوید.

انتخاب نحوه تعامل با سایر دانشجویان در دانشگاه

روز اول دانشگاه چه بپوشیم؟ پوششتان، شما را توضیح می‌دهد

بدون شک ما هم مثل سعدی معتقدیم که لباس زیبا نشان آدمیت نیست. به همین دلیل پیش از آنکه به سراغ انتخاب لباس برای روز اول دانشگاه بروید، از قفسه اخلاقیات، اعتمادبه‌نفس، مهربانی و صبر را بردارید. اما پس از آن، بدون شک باید سری به کمد لباس‌هایتان بزنید.

احتمالاً شما هم بارها با عبارت Dress Code یا همان «کد پوشش» مواجه شده‌اید. کد پوشش درواقع مجموعه‌ای از قوانین نوشته و نانوشته درباره پوشش در محیط‌ها و موقعیت‌های مختلف است که براساس قانون، فرهنگ و عرف هر جامعه تعیین می‌شود. در کشور ما، دردسر لباس‌پوشیدن براساس کد پوشش در مدرسه، تا حدودی با ارائه یونیفرم‌های مشخص، حل می‌شود. اما تصور کنید نتیجه قبولی خود در دانشگاه را دیده‌اید و حالا یک سوال اساسی در ذهنتان متولد شده؛ در دانشگاه چه بپوشیم؟

برای این مسئله هم فرمول آسانی وجود دارد. خودتان باشید و بیش از حد تلاش نکنید. فراموش نکنید که حداقل چهارسال در محیط دانشگاه حضور خواهید داشت. بنابراین پوشیدن کت‌شلوار یا مانتوی مجلسی برای پنج روز در هفته و چهار سال متوالی، بیش از تصورتان سخت خواهد بود.

ساده‌ترین راه آن است که نه در انتخاب لباس راحتی زیاده‌روی کنید و نه در رسمی‌پوشیدن سخت‌گیری. مانتو، تیشرت و شلوار مورد علاقه‌تان را از کمد بیرون بکشید و یک نکته اساسی را از همین امروز تا آخرین روز حضور در دانشگاه به‌خاطر داشته باشید: آراستگی و تمیزبودن، از شیک‌پوشی مهم‌تر است.

کتابخانه کجاست؟ قلب تپنده دانشگاه را پیدا کنید

حالا که تمام مقدمات ورود به دانشگاه را بررسی کرده‌ایم، نوبت آن است که بدانیم قدم‌هایمان را در محیط دانشگاه به کدام سمت هدایت کنیم. کتابخانه دانشگاه، سریع‌ترین راه برای رسیدن به مقصد موفقیت است. بهتر است همان روزهای ابتدایی، شرایط استفاده از فضا و کتب کتابخانه دانشگاه را متوجه شوید و باب آشنایی با کتابداران بخش رشته یا دانشکده خود را باز کنید.

ضمنا در جریان باشید که کتابخانه معمولاً بهترین و نرم‌ترین صندلی‌ها را برای چرت‌های نیم‌روزی دارد!

پیداکردن فضای کتابخانه در دانشگاه برای دانشجویان نوورودی

روز اول دانشگاه چی ببریم؟ کوله‌ای پر از انتخاب‌های درست داشته باشید

معمولاً در انتخاب وسایل مورد نیاز دانشجو، نظرات مختلفی وجود دارد. طیفی از دانشجویان معتقدند نه تنها روز اول، بلکه هیچوقت نباید بیشتر از موبایل و کیف پول همراه داشته باشند! و به شما قول می‌دهیم با حداقل 6 ماه حضور در دانشگاه، این دسته دانشجویان خاص را به‌وضوح در محوطه دانشگاه و خیابان‌های اطراف پیدا کنید. دسته دیگری نیز وجود دارند که به ست 24عددی خودکارهای رنگی خود معروفند!

پیشنهاد می‌کنیم برای آنکه روز اول دانشگاه زیادی جلب توجه نکنید، با یک کوله ساده، یک دفترچه یادداشت و یک خودکار آبی‌رنگ در کلاس حاضر شوید. حتی اگر در رشته خاصی تحصیل می‌کنید که به لوازم هنری، لوازم آزمایشگاهی یا حتی لپ‌تاپ‌ نیاز دارد، احتمالاً روزهای اول، حضور خودتان در کلاس کافی خواهد بود. همچنین پیشنهاد می‌کنیم از آب‌معدنی و میان‌وعده‌های ساده غافل نشوید.

با این حال سعی کنید نهار را در دانشگاه میل کنید. همچنین روزهای اول فرصتی عالی است تا امکانات سلف و بوفه دانشگاه را بسنجید. به‌خصوص اگر مایلید از نهارهای سلف دانشکده صرف نظر کرده و از خانه غذا بیاورید، محل گرم‌کردن غذا را در سلف پیدا کنید. 

با انجمن‌های دانشجویی آشنا شوید؛ شما جزو کدام دسته‌اید؟

یکی از تفاوت‌های اساسی میان دانشگاه و مدرسه، تنوع عقاید است. فضا و قوانین دانشگاه به شما اجازه می‌دهند تا تشکل‌های مختلفی بر پایه عقاید دینی، مذهبی، علاقه‌مندی‌ها و دغدغه‌ها شکل بگیرد.

آیا دغدغه محیط زیست دارید؟ انجمن محیط زیست دانشگاهتان را بشناسید. آیا دوست دارید در حوزه‌های هنری فعالیت کنید؟ با اعضای انجمن‌های هنر دانشگاهتان ارتباط بگیرید. آیا می‌خواهید در جمع افرادی با عقاید سیاسی خودتان حضور پیدا کنید؟ تشکل‌های سیاسی را دریابید.

عضویت در این گروه‌ها و انجمن‌ها، می‌تواند مسیر را برای آشنایی با افراد بیشتر، ساخت ارتباطات نو و پرکردن اوقات فراغت شما به بهترین شکل، هموار کند. البته پیشنهاد می‌کنیم تشکل مورد نظرتان را هوشمندانه انتخاب کنید و حداقل یک ترم، فعالیت‌های گروه را زیر نظر داشته باشید. پس از آن زمان مناسبی است تا به عضویت انجمن مورد نظرتان در بیایید.

همکاری با تشکل‌های دانشجویی، بهترین فعالیت برای نوورودیان دانشگاه

 کلام آخر؛ باید و نبایدهای دانشگاه را جدی بگیرید

در این مطلب از وبلاگ مای بوکت، نگاه کاملی به مهم‌ترین نکات قبل از ورود به دانشگاه داشتیم. در یک کلام باید بگوییم سخت نگیرید، بیش از حد برای خوب ظاهرشدن تلاش نکنید و خودتان باشید. هفته‌های ابتدایی دانشگاه ممکن است دچار پرسش‌های بی‌انتهایی شوید؛ از انتخاب واحد چیست، واحد دانشگاهی چیست و حتی هر ترم دانشگاه چند ماه است تا سوالاتی تخصصی‌تر مانند بهترین استاد برای هر درس کدام است. با این حال نباید فراموش کنید که شما و سایر دوستانتان، در شرایط مشابهی قرار دارید.

بنابراین فقط کافی است اعتمادبه‌نفس خود را حفظ کنید و آرام باشید. دانشجوشدن شما، بیش از تصورتان مبارک خواهد بود! در انتها از شما دعوت می‌کنیم نکات جالبی که از اشتباهات یا قدم‌های هوشمندانه خود در روزهای ابتدایی دانشگاه به‌خاطر دارید را با ما و سایر خوانندگان وبلاگ مای بوکت، در میان بگذارید. ما خاطرات، نکات و سوالات شما را می‌خوانیم و سعی می‌کنیم در مطالب بعدی، به آن‌ها بپردازیم.

دسته بندی شده در: